Kaszuby - serwis o ziemi kaszubskiejNoclegi Kaszuby
Kaszuby
Aktualności
Kaszuby
Oferty z Kaszub
Kultura ludowa
Sztuka
Galeria zdjęć
Nieruchomości
Katalog firm
Kuchnia
Linki
Użyteczne adresy
Miejscowości
Wdzydze
Miejsca, które warto zobaczyć
Hotele
Wycieczki
Kredyty hipoteczne
Słownik polsko - kaszubski
Zarabianie Pieniędzy Robert Kiyosaki
Książki
Bitwa napoleońska - Będomin
Mapy
Noclegi
Kalendarz imprez
Ścieżki rowerowe
Szlaki wodne
Kamienne kręgi
Agroturystyka
Kontakt
Jezioro Wdzydze
Zwierzęta
Domki letniskowe
Mapa serwisu
Apartamenty nad morzem
Wakacje
Wczasy urlop

Wybrane przepisy regionalne:

śledź w sałatce
składniki: kilka filetów ze śledzi, cebula, 4 ugotowane marchewki, 4 korniszony, olej, pieprz, sól, listek laurowy, kwasek cytrynowy.

wykonanie: filety pokroić w paseczki, skropić olejem kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w odrobinie wody, posypać drobno posiekaną cebulką, marchewką i ogórkiem. Wszystko wymieszać dodać jeszcze trochę oleju jeśli trzeba. Olej można zastąpić majonezem.


śledź rybaka
składniki: filety śledziowe, ocet, ziele ang. listek laur. pieprz, sól gorczyca mielona, cukier gałka rodzynki, natka pietruszki, olej, przecier ze świeżych pomidorów

wykonanie: przygotować zalewę z wody, octu ziela listka pieprzu soli gorczycy cukru . Filety wymoczyć, osuszyć, pokroić w dzwonka. zalać przygotowaną zalewą na kilka godzin. przygotować sos z 1/3 szklanki przecieru pomidorowego, 1/3 szklanki oleju, ciut gałki muszkatołowej cukru do smaku, pieprzu odrobina, 10 dkg rodzynków i drobno posiekanej natki pietruszki wyjąć śledziki z zalewy zalać je sosem, podawać z ciemnym pieczywem.

śledź rybaka ze śliwką
składniki: filety śledziowe, śliwki suszone, sos z przecieru pomidorowego i oleju/pół na pół/, pieprz cukier, natka pietruszki.

wykonanie: filety pokroić w paseczki śliwki wymoczyć wysuszyć pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć ze śledziem, zalać sosem zrobionym z przecieru, oleju cukru pieprzu natki . podawać z pieczywem .

smażone wątróbki dorszowe
składniki: kilka wątróbek dorszowych tłuszcz do smażenia,4 cebule,kilka ząbków czosnku,sól,pieprz,3 łyżki masła,ocet.

wykonanie: zdjąć błonę z ikry dorszowej, obsmażyć je na tłuszczu,odcedzić ten tłuszcz odlać go, znów obsmażać i znów wylać ten tłuszcz.Posiekać cebulę i czosnek,usmażyć na maśle na złoty kolor dodać posiekaną wątróbkę,sól,pieprz do smaku.Zakwasić do smaku octem,dosmażyć jeszcze chwilę.Osobno można usmażyć duży placek ziemniaczany nadziewać farszem,zwijać polać śmietaną kwaśną.

pulczi ze śledzia - śledź z ziemniakami
składniki: 1kg. śledzi solonych 2 cebule szklanka śmietany, cukier, pieprz, duże ziemniaki /ilość zależna od osób/. sok z cytryny.

wykonanie: ziemniaki wyszorować ugotować w łupinach. śledzie wymoczyć oczyścić pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny dodać pokrojoną drobno cebulkę, zalać śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem. ugotowane ziemniaki przekroić na pół każdy polać sosem i obłożyć śledzikami, posypać zieloną cebulką dymką.

śledź z ziemniakami - druga wersja
składniki: 1kg. śledzi, ziemniaki, 15dkg. boczku surowego, łyżka mąki, cukier, sól kwasek cytrynowy.

wykonanie: ziemniaki ugotować w łupinach, śledzie oczyścić pokroić na małe kawałeczki. Boczek pokroić w kostkę stopić zrobić na tym tłuszczu zasmażkę, podlać wodą aby wytworzył się sos, doprawić solą, zmielonym zielem ang. pieprzem. podawać z pokrojonymi ziemniakami i śledziem.

stupka z pulkami - śledź smażony z ziemniakami
składniki: 1kg. śledzi solonych, 2kg. ziemniaków mąka do obtoczenia ryb, pół szklanki śmietany, cebula, tłuszcz do smażenia, pieprz sól, ziele, listek.

wykonanie: śledzie oczyścić wymoczyć w wodzie z listkiem zielem gorczycą wyjąć z zalewy przekroić wzdłuż popieprzyć posolić, obtaczać w mące, smażyć, usmażone śledziki posypać posiekaną cebulką, zalać śmietaną. Ugotowane ziemniaki podawać z rybą, polewać sosem śmietanowym.

śledź w zalewie octowej
składniki: 1 kg śledzia solonego, 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, cukier, sól

wykonanie: cebulkę pokroić w paseczki, zagotować w wodzie z octem i przyprawami, wystudzić, śledzie oczyścić, pokroić na dzwonka, zalać zalewą, podać z zalewą, podawać z ziemniakami lub z pieczywem na zimno na zakąskę.

Inna wersja śledzi w zalewie: podsmażyć na oleju śledzie obtoczone tylko w mące i zalać je zalewą octową.

szprotki w zalewie
składniki: 1 kg szprotek, szklanka wody, pół szklanki octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, pieprz sól

wykonanie: oczyścić rybki odciąć łebki, ogonki, zagotować zalewę z octu i wody, przypraw, cebulki pokrojonej w piórka i gorącą zalać rybki, krótko zagotować, ostudzić. Smaczne z pieczywem.


ksywe z pulkami
składniki: 1 spory węgorz, /tzw.srebrzysty/ 1 ziemniaków,łby i ogonki rybie na wywar,włoszczyzna,cebula,listek laurowy pieprz sól. 


wykonanie: ugotować wywar na częściach rybich z przyprawami, przecedzić dać do wywaru pokrojoną w słupki włoszczyznę /niedużo/,przygotować węgorza rozciąć brzuch wyjąć flaczki,oczyćcić je włożyć do rosołu, węgorza podzielić na dzwonka dodać pod koniec gotowania, aby się nie rozpadł. Jelita węgorzowe wyjąć pokroić drobno, dodać z powrotem do zupy.Osobno ugotować skrojone ziemniaki,też je dołożyć do zupy,doprawić przyprawami,chwilę pogotować. Flaczki podaje się z pieczywem.


prażnica węgorzowa
składniki: kawałek węgorza, jaja, tłuszcz do smażenia kilka ziemniaków sól pieprz

wykonanie: węgorza obrać z ości,usmażyć na tłuszczu, zalać rozbełtanymi jajami,mieszaćposypać szczypiorem. Podawać z chlebem i gotowanymi ziemniakami utłuczonymi.

pomuchel osolony
składniki: 3 filety z dorsza,cebula, ogórek kiszony,pół szklanki oleju,listek laurowyziele ang. pieprz sól.

wykonanie: rybę natrzeć solą pieprzem odstawić do drugiego dnia. Pokroić następnie na kawałeczki posypać je posiekaną cebulką i ogórkiem, zalać olejem odstawić na kilka godzin dla zmieszania smaków.

prażnica - ryba z jajecznicą
składniki: 20 dkg pstrąga lub innej ryby, 4 jaja, olej, pieprz, sól

wykonanie: rybę oczyścić, usmażyć na oleju, jaja rozbić zalać rybę, przyprawić zmieszać, posypać szczypiorem, podaje się do ziemniaków lub do chleba


duszonka z dorsza
składniki: 1 kg dorsza, 20 dkg słoniny, 3 cebule, 4 łyżki przecieru, pół szklanki oleju, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

wykonanie: rybę oczyścić z ości, na dnie brytfanki ułożyć pokrojoną w paski słoninkę, na niej warstwę ryby, posypać przyprawami, pokropić olejem, cebulę posiekać, posypać nią rybę, układać tak na przemian aż do zużycia składników, wstawić do piekarnika, gdy nieco zmięknie zalać przecierem pomidorowym i dopiec do końca. Posypać zieleniną. Smaczne na zimno i ciepło.

klopsiki z ryby
składniki: 1 kg filetów z ryby /różnej/, 20 dkg boczku surowego, cebula, 2 jaja, 2 bulki czerstwe, pieprz, sól

wykonanie: wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku, formować klopsiki, gotować w wywarze z warzyw, podawać z ziemniakami, polane sosem zrobionym na wywarze z gotowania, inna wersja to dodać do wywaru przecieru pomidorowego startą cebulę uduszoną na maśle i takim sosem polewać klopsiki i ziemniaki.


ryby w sosie
składniki: dowolne filety rybne, 20 dkg włoszczyzny, 75 dkg kapusty kiszonej, cebula, masło, kilka grzybów suszonych, niecała szklanka śmietany, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

wykonanie: kapustę /mało kwaśną/ włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić udusić na miękko, dodać cebulę usmażoną na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki, dusić około 20 min., zalać śmietaną, doprawić do smaku; usmażyć rybę na oleju, zalewać sosem. Dobre na zimno i na ciepło.


kotleciki rybne
składniki: 1 kg dowolnych filetów rybnych /mieszane najlepiej/ główka czosnku, pęczek kopru, 3 jaja, 2 bułki czerstwe wymoczone w mleku i odciśnięte, olej do smażenia

wykonanie: zmielić rybę dodać posiekany czosnek, koperek, jaja, bułkę dodać przyprawy jak sól pieprz, dobrze wyrobić. Smażyć okrągłe kotleciki na złoty kolor, podawać najlepiej z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kotleciki smakują też na zimno na kanapkach z kiszonym ogórkiem i z cebulką.

Kaszuby - News

2013-08-11

Drewniany domek letniskowy na Kaszubach do wynajęcia. Zapraszamy od 17 do 24 sierpnia

Zapraszmy do drewnianego domku letniskowego w Olpuch Wdzydze na Kaszubach na spokojny wypoczynek pośród lasów, pól i jezior. Ostatni wolny tydzień 17-24 sierpień 2013

więcej


Bookmark and Share


Noclegi Kaszuby

Sonda

Stolica Kaszub
Jakie miasto jest stolicą Kaszub?

Kościerzyna
Kartuzy
Łeba
Puck
zobacz wyniki

Kaszuby



Mapy | Aktualności | Kaszuby | Oferty z Kaszub | Noclegi | Kultura ludowa | Kalendarz imprez | Sztuka | Galeria zdjęć | Ścieżki rowerowe | Szlaki wodne | Kamienne kręgi | Agroturystyka | Nieruchomości | Kontakt | Katalog firm | Kuchnia | Jezioro Wdzydze | Zwierzęta | Linki | Użyteczne adresy | Miejscowości | Wdzydze | Miejsca, które warto zobaczyć | Domki letniskowe | Mapa serwisu | Hotele | Wycieczki | Kredyty hipoteczne | Słownik polsko - kaszubski | Zarabianie Pieniędzy Robert Kiyosaki | Książki | Apartamenty nad morzem | Bitwa napoleońska - Będomin | Wakacje | Wczasy urlop |

Powered by Agencja VSP
Sitemap Generator

katalog ABIX | katalog | Uslugi ksiegowe | Meble chińskie | Pompy ciepła